Internetcensur i Sverige

Finns det internetcensur i Sverige?

För ett år sen, rättare sagt år 2016, har det kommit upp många artiklar kring att svenska staten ska ha förberett sig för en filtrering av internet. Då är det svenska staten som själva har gått ut med att för första gången eventuellt behöva tvinga operatörerna till att förbjuda samt filtrera ut vissa sidor som inte ska vara möjliga att besöka. Dock finns det delade åsikter till om censur verkligen hjälper. Givetvis hjälper det i största allmänhet och många av dem svenska invånarna kommer inte kunna komma förbi blockeringen. Däremot kommer turister och andra personer som har utländska abonnemang och operatörer kunna beska hemsidorna, så länge inte den svenska regeringen har samarbete med andra länders regeringar.

Varför?

En fråga många ställer sig är att varför svenska staten är på god väg att tvinga alla svenska operatörer att spärra en hemsida för alla svenska invånare. Jo, det är givetvis inte av den anledningen som exempelvis Nordkorea har att dem vill dölja information för sin befolkning. Utan för Sveriges del gäller det att regeringen inte vill att vem som helst ska kunna komma in på svenska spelmarknaden. Med andra ord så vill den svenska regeringen att införa en licens för att släppa in olika aktörer på Sveriges spelmarknad. Man skulle även kunna säga att internetcensuren går ut på att man ska stänga ute dem som inte har licens på ett mer effektivt sätt än att behöva godkänna varje spel. Den svenska regeringen i så fall skulle göra var att ha ett tvingat IP-filter som i sin tur kommer göra det omöjligt för dem användarna som inte har en licens att nå sajten. För att sedan kunna få en licens måste man ansöka om den. Dock vill inte personer från regeringen uttala sig så mycket om den eftersom de inte vill ge för mycket information om hur internetcensuren kommer vara upplagt eftersom de inte vill att personer ska försöka hacka sig förbi den. Regeringen uttalar sig även att den utredningen är mycket kort och kommer nog inte ha några större debatter eller följder eftersom det inte är en så stor procent av den svenska befolkningen som drabbas av detta beslut.

Varför denna utredning kom upp från första början är givetvis för att det har kommit in spelföretag som inte har tillåtelse på den svenska spelmarknaden, vilket är med andra ord utländska spelföretag. Det är många svenskar som har valt att spela på utländska spelsajter vilket gör att regeringen kommer behöva stoppa tillgången till dessa sajter för de svenska medborgarna.

Illegal marknad

På senare tid har det kommit allt fler oönskade spelbolag på spelmarknaden i Sverige, vilket är illegalt. Därav anledningen till att den svenska regeringen eventuellt måste tvinga operatörerna i landet att inte tillåta denna hemsida och att alla som inte har licens ska bli stoppade. Personerna från riksdagen är tydliga med att säga att dem tar inte ställning till vad dem tycker kring spelande och alla beroenden och situationer det bär med sig, det enda dem tar ställning är den illegala spelmarknaden.